Mustafakemalpaşa Ekonomi

Geçmişten Günümüze Mustafakemalpaşa
28 Mayıs 2019

Mustafakemalpaşa Ekonomi

Mustafakemalpaşa ekonomi de pek çok sektörde yer alabilecek bir ilçedir. Yer altı kaynağı olarak doğal kaplıca kaynak suyu, tarımsal verimli toprakları, maden ve mermer ocakları, meşhur Kemalpaşa Tatlısı, stratejik konumu nedeniyle sanayi, doğal güzellikleri, tarihi kültürel zenginliği, bor mineralleri ile ekonomiye değer katacak durumdadır.

Bugün Mustafakemalpaşa’ nın ekonomisinin ana damarı tarımdır. Domates, biber, şekerpancarı, kurufasulye, kavun, karpuz, mısır yetiştirilmektedir. Tat fabrikasının ilçeye kurulması ile fabrikaya verilecek türden salçalık domates ağırlıklı olarak yetiştirilmektedir. Sanayi tipi domates yetiştiriciliğinde lider konumdadır. Bursa’nın Karacabey ilçesinden sonra tarımda ikinci büyük ilçedir. Tarım ile uğraşan ilçe halkının ihracata yönelik ürün yetiştirmesi azınlıktadır. Yeterli ölçüde kooperatifçilik bilincinin oluşmaması bunun en büyük etkenidir.  Mustafakemalpaşa ‘nın kuru fasulyesi çabuk pişmesi ile ün salmıştır. Yanı sıra ilçe de büyük baş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği de yapılmaktadır.

Mustafakemalpaşa ‘nın Kirmastı nehrinde tatlı su balıkçılığı da yapılmaktadır.

Çıkarılan bor minareleri dünya ekonomisinde önemli bir yer almaktadır. Mustafakemalpaşa, mermeri ile meşhur bir ilçedir. Kemalpaşa mermeri bugün pek çok ülkeye ihraç edilmektedir.

Yer altı kaynak suyu Tümbüldek kaplıcaları en önemli zenginliklerinden biri, henüz ekonomiye değer katacak duruma gelmemiş olup bakir olarak yer almaktadır. Kaplıca suyu 50 °C olup , kükürt oranı çok yüksek olan bir yer altı suyudur. Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından Turizm Bölgesi ilan edilen Tümbüldek kaplıcaları, bakanlıkça sadece termal turizm olarak değil ayrıca golf turizmi ile gündeme getirilmişti. Mustafakemalpaşa sahip olduğu geniş toprakları ve iklimi ile golf turizmi için son derece uygun bir bölgedir. Ancak aynı bölge de yer altı madenlerinin yer alması ile turizm bölgesi ilan edilen alan aynı zamanda Enerji Bakanlığı tarafından da farklı yatırımlar için kullanılması gerektiği düşüncesiyle, turistik açıdan golf ve termal turizm projeleri üzerinden bir gelişme yaşanamamıştır.

Mustafakemalpaşa için Finlandiya Yaşam Merkezi adı altında yaşlı yaşam köyü projesi gündemi söz konusuydu. Mustafakemalpaşa’da 60 yaş ve üstü Finlandiya vatandaşlarının kurulacak olan bir köyde yaşaması üzerine planan proje, Finlandiya Hükümeti için kişi başı yaşam maliyetinin uygun olmasından dolayı cazip bir proje haline gelmişti ancak bu proje de Mustafakemalpaşa turizm ayağında yer alamadı.

Mustafakemalpaşa’yı ikiye bölen Kirmastı nehri de önemli turizm ayaklarından biridir. Ancak nehir taşkın su kapsamında olduğundan ne yazık ki herhangi bir restorasyon yapılamamaktadır. Nehir ve çevresi turistik mekân haline getirilmesi için gerekli çalışmalar sürmektedir.

Mustafakemalpaşa Kirmastı nehri suyu tarım arazilerinin sulanmasında kullanılmaktadır. Yapılan baraj kapakları ile su belli dönmelerde tarımsal alanlara verilmektedir.

Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içerinde tarihi olarak Lalaşahin Paşa türbesi  ki Kirmastı nehri manzarasına sahiptir, Taş Mektep, Miletepolis , Dorak Harabeleri yer almaktadır.

Mustafakemalpaşa’nın en önemli turistik değerlerinden biri ise Ayvaini Mağarası. Güney Marmara’nın en uzun mağarası olan Ayvaini ‘nin iki girişi bulunmaktadır. İlk girişi Mustafakemalpaşa sınırları içerisinde olup, diğer girişi Nilüfer ilçesi sınırları içerisindedir. Henüz dünya ve Türkiye’ye yeterince tanıtımı yapılamamış olan mağara gerçek bir doğal güzellik. Mağaranın girişlerinin sarp olması nedeniyle turizme kapalı durumdadır ancak profesyonel dağcılar tarafından ziyaret edilmektedir. Müthiş bir doğa harikası olan Mağara da sarkıtlar, damla taşlar ve içinde birçok göl bulunmaktadır. Mustafakemalpaşa Ayvaini Mağarası 5,5 km uzunluğunda olup, içinde derinliği 4 metreyi geçen gölcükler bulunmaktadır. Mağarayı ziyaret eden profesyonel dağ ekipleri bu gölleri yüzerek geçiyorlar. Yer altında , yer altı gölünü yüzerek geçmek…. Müthiş bir olay…

Mustafakemalpaşa ‘nın diğer bir doğal güzelliği Suuçtu Şelalesi… 38 metreden düşen su gerçekten adından da anlaşıldığı gibi uçuyor. Yazları mesire alanı ve doğa yürüyüşünde kullanılan şelale, kışları ayrı bir güzel oluyor. Suların artması ile göleti dolan şelaleye kış aylarında giren profesyonel dağcılar bulunmaktadır. Havanın çok soğuk olduğu kış döneminde düşen suyun donduğunu görmek mümkündür.

Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içerisinde yer alan bir başka doğal su Ulubat Gölüdür. Su kuşları çeşidi ve sayısı ile dikkat çekmektedir.

Ve Mustafakemalpaşa’da Sanayi… Mustafakemalpaşa ‘da Organize Sanayi ve Mermer Organize Sanayi bölgeleri bulunmaktadır. Sanayi olarak son beş yılda gelişmeye başlayan Mustafakemalpaşa henüz istediği yeri alamamıştır. Tat, Sek, Eker gibi ulusal fabrikaların bulunduğu Mustafakemalpaşa’da toprak büyüklüğü ve alan açısından sanayi de çok daha büyük dilimde yer alabilecek konumdadır. Mustafakemalpaşa’nın Bandırma Limanına yakınlığı lojistik olarak yatırımcıya artı katmaktadır.  Son yıllarda Mustafakemalpaşa ‘ya kurulan Rüzgâr Tribünleri ayrı bir değer katmıştır.

Meşhur Kemal Paşa Tatlısı…..

Mustafakemalpaşa’nın meşhur tatlısının halk dilinde bir diğer adı peynir tatlısıdır. Peynirden yapılan tatlı, şerbetli bir tatlı olup, kaymak veya dondurma ile ikram edilir.  Yanı sıra üzerine tahin gezdirilerek de ikram edilmektedir. Mustafakemalpaşa içinde taze, yaş olarak satılmakta olup, diğer illere çift kavrulmuş olarak satılmaktadır. Kavrulmuş olanın saklama süresi daha uzun olduğundan.